Konstfrämjandet Västra

2

Konstfrämjandet Västra

Göteborgs Poesifestival 2018

Göteborgs Poesifestival 2018, ”BZR” på Backa Teater den 3 november

Bezr, bezer eller bzr betyder solrosfrön på arabiska. Skalen från fröna vittnar om möten och samtal som ägt rum. På spårvagnen, vid bänken, utanför porten.

Poesi som uttryck är mer populärt än någonsin bland landets unga, och stilarna, historierna och rösterna blir oavbrutet fler.

2018 har Göteborgs poesifestival en ny konstnärlig ledning. Med utgångspunkt i två poesiskolor för unga – Qalam drivs av författaren Johannes Anyuru, poeten och skådespelerskan Segal Mohammed och Gatulyktor av artisten och poeten Vic Vem – presenterar vi en festival som både speglar Göteborgs poesiscen och är en del av dess framtid.

På scen 2018 möts poeter från dessa skolor. Deras framträdande, en sorts poesiföreställning i två akter, ramas in av installationer av Aftab Soltani, panelsamtal, filmvisningar, dj och livemusik.

Medverkande poeter är:

Qalam: Aftab Soltani, Sabrin Jaja, Deeqo Hussein, Suad Cali Shire, Segal Mohammed, Yasmin Eleman, Yasmin Omar, Shukri Dahir

Gatulyktor: TBA

Gästpoet: Sara Garib (vinnare av Ortens Bästa Poet Göteborg 2018)

Kvällens konferencier är Sara Bessa och Dj O-One står för musiken tillsammans med en hemlig gästartist.

Göteborgs poesifestival 2018 är en heldagsupplevelse som väcker reflektioner kring vår nutid. I år är det tjugo år sedan Backabranden tragiskt drabbade Göteborgs unga, ett stenkast från teatern. Vår tid och vår stad är präglad av den, och vi uppmärksammar detta med föredrag av Danijel Gjubic och minnesstund den 3:e november.

Göteborgs poesifestival 2018 Genomfördes med stöd av Göteborgs stad, Västra Götalandsregionen och Kulturrådet.